ترس از پزشک و بیمارستان یکی از شایعترین ترسها نزد کودکان است. گرچه حتی در افراد بزرگسال هم این مسئله دیده میشود ولی هنگامی که کودکی از این مسائل بترسد به راحتی برای درمان و مداوا مراجعه نمیکند و با بیقراری، گریه مانع از انجام درمان میشود. اکثراین مشکلات به دلیل محیط یکنواخت بیمارستان است که تنها با یک رنگ آمیزی و حتی تابلو زیبا میتوان محیطی آرام را در ذهن کودک به وجود آورد.
کودکان و والدین تنش بسیاری را درنتیجه بستری شدن کودکشان در بیمارستان تجربه میکنند، حتی اگر برای مدت کوتاهی باشد. کودکان از ابزارها و تجهیزات پزشکی و بیمارستانی وحشت میکنند و در برابر آدمهایی که نمیشناسند احساس ناامنی میکنند و این آنها را در موقعیت بسیار پرتنشی قرار میدهد که روال درمان را بسیار کند میکند. خلاقیت و تفریح و شادمانی عواملی است که مسیر درمان را سریعتر و آسانتر میکنند.
یک بیمارستان مناسب برای کودکان تنها نیازمند تامین دارو و ارائه خدمات درمانی نیست، بلکه نیازهای دیگری همچون حرکتی، اجتماعی، تکاملی و احساسی آنها را نیز باید در نظر بگیرد. یکی از عوامل مؤثر در بهبودی کودکانی که در بیمارستان بستری میشوند، ایجاد محیطی کودکانه، شاد و جذاب است.
چشم انداز و مناظر سرگرم کننده، نقش، طرحها و نقاشیهای مناسب برای بیمارستان کودکان امری ضروری است. این طراحیها و نقاشیها باید برای کودک در محیط بیمارستان جذاب، قابل فهم و دارای قدرت انتقال سریع موضوع باشد. بنابراین کوشش در جهت شناخت ویژگیهای کودکان بدیهی به نظر میرسد.
به کار بردن نقاشی با موضوعات مورد علاقه کودکان، در تجهیزات پزشکی و روپوش پزشکان و پرستاران نیز میتواند بر سلامت روحی کودکان اثرگذار باشد و ترس کودک را از بین ببرد.
دکتر علی ربانی، رئیس بیمارستان مرکز طبی کودکان درباره اهمیت زیبا و مناسب سازی محیط بیمارستانی برای کودکان گفت: «بیمارستان مرکز طبی کودکان بزرگترین و قدیمیترین قطب اطفال ایران است و مرحوم دکتر قریب بنیان گذار این بیمارستان بود و در حال حاضر چشم امید طب اطفال ایران به این مرکز است و روزانه بیمارانی با سختترین و بدترین شرایط حتی از کشورهای همسایه را پذیرش میکند.»
وی عنوان کرد: «نخستین مرکز قلب باز اطفال ایران در این مرکز است همچنین فعالیت در بخشهای جراحی اعصاب، گوش و حلق و بینی، ارتوپدی، خون، سرطان، تصادفات، عفونت، بیماری غدد و گوارش، نقص ایمنی، آلرژی و NICU از دیگر اقداماتی است که در این بیمارستان صورت میگیرد».
وی در ادمه در خصوص زیباسازی بیمارستان گفت: «یکی از مسائلی که چند سال پیش در شورای سیاست گذاری راهبردی طب اطفال مطرح شد این بود که محیط بیمارستان را در حد مقدور زیباسازی کنیم تا برای جلوگیری از ترس کودکان محیط زیبا و قابل توجهی برای آنان داشته باشیم. خوشبختانه در مرکز طبی کودکان با راه انداری بخشهای جدید توانستهایم تا حدود ۹۵ درصد به این مهم دست یابیم».
دکتر ربانی همچنین با بیان اینکه جلوگیری از آلودگی صوتی راه اندازی بخشهای نو امری اجتناب ناپذیر است، افزود: «ایجاد محیطی آرام در جهت آرامش بیماران از نظر اقتصادی و فضایی به خصوص در مرکز و شهر تهران مقدور نیست. در طی ۲۰ سال گذشته ۲ ساختمان به ساختمانهای قدیمی این مرکز اضافه شده به طوری که ظرفیت تختها از ۱۲۰ به ۴۰۰ تخت ارتقاء داشته است بنابراین برای توسعه بیمارستان، نمیتوان از آلودگی صوتی اجتناب کرد».
رئیس بیمارستان مرکز طبی کودکان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برای بهداشت روانی بیماران چه اقداماتی انجام دادهاید یادآور شد: «رضایتمندی بیماران یکی از بحثهایی است که در مدیریت بیمارستانی مطرح میشود. بالطبع افرادی که به این مرکز مراجعه میکنند توقعات و انتظاراتی از سیستم دارند که ما نیز در این جهت در حد مقدور با کمک بهیارانی که در این مرکز حضور دارند تلاش خود را انجام دادهایم تا این رضایتمندی در حد توان ایجاد شود».
وی در خصوص تغییرات روپوش پرستاران که با مخالفتهایی همراه بوده است، گفت: «این مرکز در ساختار لباس پرستاران تغییراتی ایجاد کرد که متاسفانه با محدودیت گروه فرهنگی دانشگاه روبرو شد. چرا که به گفته این افراد پوشیدن رنگ شاد با فرهنگ اسلامی مغایرت دارد. در حالی که خود اسلام افراد را به پوشیدن رنگهای شاد تشویق میکند. این در حالی است که روپوش پیشنهاد شده از لحاظ شرعی و پوششی کاملا مناسب بود ولی رنگ آن از نظر صاحب نظران باعث جلب توجه عموم مراجعه کنندگان میشد».
دکتر ربانی همچنین بیان کرد: «اخیرا در دانشگاه تهران تمام بیمارستانها به صورت هیئت امنایی اداره میشوند که شهرداریهای ناحیه نیز در این جلسات حضور دارند. امیدواریم با ارتباط موثر با شهرداری، نسبت به زیبا سازی بیمارستانها اقدامات بهتر انجام شود».